Fête Divine – fête du vin 2019
Jediný vinařský festival zaměřený na vína z oblasti Rhôny s osobní účastí vinařů!
Přehlídka a ochutnávka vín z rodinných vinařství
Velké zastoupení vín naturálních, BIO i biodynamických
Nabídka středomořských specialit
V ceně je volná degustace vín přímo od vinařů
Každá vstupenka bude zařazena do slosování o atraktivní ceny (hlavní výhra cesta do Provence)
Součástí vstupného je i originální festivalová sklenka
Vinaři z Rhôny
Domaine André Berthet-Rayne
Příběh vinařství začíná v roce 1880, kdy jej založil pradědeček současné hlavy této domény – Andrého. Ten zdědil vinařství společně s vášní pro pěstování a produkci vína po svém otci Paulovi. André je tedy zástupcem už čtvrté generace rodinné vinařské tradice. Jeho pradědeček před více než sto lety začínal hospodařit na 6 hektarech vlastích vinic. Vinařský um se pak společně s respektem k tradicím předával po celá desetiletí z otce na syna. Dnes André produkuje svá vína z 22 hektarů vlastích vinic v oblasti města Cairanne na levém břehu řeky Rhôny. Průměrné stáří keřů vinné révy v jeho vinicích je 60 let, ale hrozny pro vyšší řady jeho vín pochází z keřů starých i 100 let.
André už od v roce 2007 zcela přestal používat chemická hnojiva a pracuje v přísnějším režimu regulovaného výnosu na hektar, než mu ukládá zákon.
Domaine Vincent Baumet
Již čtvrtá generace rodiny Baumet hospodaří na vinících o rozloze 30 ha. Byl to ale teprve Vincent, který doménu v roce 2009 vyvázal ji z kooperativního sklepa a začal dělat vína zcela samostatně. Od roku 2013 pracuje v režimu BIO. Doména se nachází přímo ve vesnici Rochegude ve sklepení starého domu. Vína vyrábí v apelacích Côtes-du-rhône, Côtes-du-rhône Villages Rochegude a Massif d’Uchaux.
Vincent i po vinifikaci pracuje s jednotlivými odrůdami odděleně. Nechává je zrát v malých starých dubových sudech. Díky skvělé vyzrálosti hroznů a jeho přístupu při výrobě, jsou jeho vína plná, bohatá na aroma ve vůni i v chuti a skvěle vyvážená. Jsou to vína s rukopisem a sklízí s nimi úspěch po celém světě.
Domaine Montirius
Montirius je rodinné vinařství nacházející se v malebné vesničce Sarrians v blízkosti vyhlášených AOP Vacqueyras, Gigondas a Beaumes-de-Venise. Náleží Christine a Ericovi Saurel, kteří ze složeniny jmen svých dětí vytvořili jméno své domény: MON — Manon, TI — Justine, RIUS — Marius. Ze strany Erika Saurel se vinařství předává již po pátou generaci z otce na syna. Rodinná historie je velmi bohatá, a to obzvláště v rekultivaci na biodynamické vinařství. Otec Erika přestal používat chemická hnojiva na vinici koncem 20. století.
V roce devadesát již zcela eliminovali užití pesticidů. 1999 získali certifikát od nezávislé společnosti ECOCERT a jako první v oblasti získali status Organické a Biodynamické vinařství.Rodinné vinařství vlastní 58 ha půdy na 38 parcelách s označením AOP Vacqueyras, AOP Gigondas a AOP Côtes du Rhône.
Domaine Blanc Christophe
Toto mladé vinařství založené v roce 2009 hospodaří na vlastních vinicích o rozloze 4 hektary a nachází se v severním údolí Rhôny. Vinice jsou osázeny odrůdami Viognier a Syrah. Produkce je rovnoměrně rozdělena mezi červená a bílá vína. Vinař Christophe Blanc vystudoval stavební inženýrství a přestože se narodil a žil v Burgundsku, v jeho rodině se dříve vinařství nikdo nevěnoval. O to pečlivěji však studoval tradiční postupy výroby vína, které se mu skvěle podařilo skloubit s moderními poznatky a technologiemi.
Christophe ve vinicích nepoužívá herbicidy, pesticidy, ani žádná chemická hnojiva. Viognier je vysázen ve vinicích v Condrieu a v Saint-Michel-sur-Rhône a Christophe na těchto vinicích reguluje výtěžnost na pouhých 20 hl / ha. Syrah se také rodí na žulovo-písčitých půdách, ovšem v Saint-Pierre-de-Bœuf a Chavanay, a tatktéž s přísně regulovanými výnosy, které v tomto případě činí 30 hl / ha.
Domaine des Chanssaud
Vinařství nedaleko slavné obce Châteauneuf-du-Pape vlastní Patrick Jaume s rodinou a jeho rodina vlastní tyto pozemky spolu s vinařstvím již od roku 1826. Původně byly pozemky panství osázeny jen několika vinicemi, olivovníky a třešněmi. Nyní se vinařství pyšní 46 ha vinic v apelaci Côtes-du-rhône (26 ha) a ve světoznámém Châteauneuf-du-Pape (20 ha). O to se zasloužil Patrick Jaume, který zahájil renesanci vinařství roku 1985.
V dnešní moderní podobě bylo vystavěno v roce 1995 a nyní disponuje kapacitou 2500 hl vína. V prostorách se nachází nejmodernější technologické vybavení, které podporuje zachování jiskrné odrůdové čistoty. K tomu jim napomáhá také pochopení pro životní prostředí a snaha o jeho zachování. Během práce na vinici se nepoužívají insekticidy a půda je obdělávána pouze mechanicky. Jejich vína mají certifikaci BIO.
Domaine Saint-Pierre
Vinařství vlastní Jean-François Fauque spolu s rodinou v oblasti Vacqueyras. Celá rodina sdílí jeho vášeň a každý přikládá ruku k dílu. Bratr Philippe se stará o vinice a maminka o marketing a export. Jean-François se pyšní diplomem enologie na katedře v Bordeaux a pokračuje v tradici svých předků, kteří věnovali vinařství celý svůj život. Jean-François, člověk neskutečně vstřícný a laskavý, zastává v Domaine pozici enologa a je tváří vinařství..
Vinice se rozkládají na 50 ha v kategorii Côtes-du-rhône, Côtes-du-rhône villages, Plan de Dieu a Vacqueyras. Třetinu vinic tvoří velmi staré keře, vždy velmi dobře udržované. Ve výrobních postupech se snoubí tradice s moderními technologiemi. Kvalita vína je také výsledkem citu k přírodě. Maximální důraz je kladen na šetrné zemědělství s ohledem na životní prostředí.
Domaine du Trescombier
Domaine du Trescombier je dalším příkladem mladého vinařství, jehož majitelé si již na samém začátku uvědomili, jak důležitá je pečlivá, šetrná a ekologická péče o vinohrady a respekt k terroir. Podařilo se jim perfektně zkombinovat inovace, know-how a tradiční hodnoty vinařů. Postupně získali pro všechny své vinice certifikaci Agriculture Biologique a jejich produkce je plně v režimu ekologického zemědělství.
Celkem v tomto vinařství hospodaří na 23 hektarech vlastních vinic, které se rozprostírají v údolí údolí Cèze v blízkosti středověké vesnice Cornillon. Půdní složení je pestré, od hlinito-vápenitého po štěrkopísky, přičemž na každém půdním profilu je vysazena ta odrůda, které se na něm daří. Ve vinohradech rostou jak staré, tak mladé keře révy.
Domaine de Verquiere
Tradice vinařství přechází již po 4. generaci z otce na syna. Nyní je vinařství v rukou Thibauta Chamforta, který se drží tradičních metod výroby vína i hospodaření na vinici. Jeho vášeň v oboru zahrnuje i přeměnu svých vinic na ekologické. Historie rodinného vinařství začíná u pradědečka Edmonda, který vinařství koupil se snahou navrátit mu život. Svá sudová vína dodával nejlepším obchodníkům v okolí. Dědeček Louis začal víno stáčet do lahví a rozšířil plochu vinic. Další generace, Bernard a jeho žena Geneviève, převzala udržování vinic i způsobu výroby a přičinila se o rozšíření prodeje do celé Francie a zahraničí.
Nyní je vinařství na svém vrcholu, co se kvality vín týče, a může se pyšnit apelacemi jako je Sablet a Plan de Dieu. Červená vína disponují velkorysou ovocností, elegancí a kořenitostí. Bílá vína doplňují bohatou nabídku červených vín a slouží zvláště jako doplněk k horkým letním dnům. Půdy vinic pocházejí z kopců bohatých na jíl a vápenec. Réva je vystavena velkému množství slunečných paprsků během celého roku a mistrál čistí révu a dodává odrůdám jemnost. Vinařství schovává ve svých kamenných zdech tři technologické prostory, pro skladování vína, pro výrobu a pro zrání vín v dubových sudech, kde víno čeká na lahvování 6 až 8 měsíců.
Domaine Jaume
Historie rodinného vinařství Domaine Jaume začíná Henrim Chauvetem a Baronem Le Royem, který dal založit označení kontrolované kvality AOC. Vinařství přecházelo z generace na generaci a každá z osobností, která vinařství měla na starost, dala vinařské tradici něco do vínku. Henri se zasloužil o založení a vtisknutí rukopisu vín, jeho syn vytvořil rozsáhlé vinice s důrazem na oblast Vinsobres, vnuk Henriho, Claude, pozvedl vinařství v 60. letech mezi nejlepší. Nyní vlastní doménu Pascal a Richard s rodinou, kteří jdou ve stopách svých předků. Domaine Jaume se rozkládá na 80 ha vinic v kategorii Côtes-du-rhône, CdR Villages a Cru, ve Vinsobres v departmentu Provence.
Richard a Pascal si uvědomují důležitost unikátní polohy a přispívají svou snahou k ochraně krajiny. To je důvod jejich vstupu do Charty Vinea Natura. Jedná se o chartu sdružující vinařství s cílem co nejméně zasahovat syntetickými látkami do vinic, s ohledem na udržitelný rozvoj. K prevenci proti chorobám révy používají pouze organické látky, mezi vinicemi vysazují luštěniny a obiloviny pro správnou obranyschopnost půdy, a používají i další metody v souladu s listinou Charty. K výrobě vín využívají jak tradiční metody po vzoru svých předků, tak moderní velmi šetrné technologie.
Domaine du Bois de Saint-Jean
Rodinné vinařství Josepha a jeho synů, Vincenta a Xaviera, se rozprostírá ve světoznámých vinných oblastech Vacqueyras a Châteauneuf-du-Pape. Nejstarší vinice, pěstované mezi olivovníky, zakoupil pradědeček Joseph, který poprvé vstoupil na tuto půdu v roce 1910. Tato starodávná vinice dává své plody dodnes. Nicméně doména du Bois de Saint-Jean jako taková byla založena o 80 let později, kdy byl zakoupen sklep o kapacitě 200hl.
Doména začala vzkvétat díky rozšíření sklepa na 2500 hl, nákupu dalších vinic a moderních technologií. V roce 2003, po nákupu vinic v AOC Vacqueyras, se mohla rodina Anglès začít pyšnit prvním vínem s označením této apelace v ročníku 2004.
Vína z tohoto vinařství jsou tělnatá, bohatá a skvěle vyvážená. Pravidelně získávají dobré hodnocení od odborníků a nechybí ve známém bedekru vín Guide Hachette.
Château Terre Forte
Pierre Jauffret pochází z rodu vinařů, kde se řemeslo předává z generace na generaci. Nejstarší z rodu byl vinař A. Valladier. Ten v roce 1856 založil svůj vinohrad v Rochefort du Gard. Městečko se nachází mezi Nîmes, Tavelem a Avignonem. Na tomto terroir byl v roce 2000 založen Château Terre Forte, kde Pierre navazuje na bohatou historii a rodinné kořeny. Jeho cílem je zachování kvality půdy a životního prostředí, proto vína vznikají organickým a bio-dynamickým procesem a jsou nefiltrovaná.
Rodina Jauffret vlastní 20 hektarů vinohradů, kde pěstují odrůdy jako Grenache, Syrah, Mourvèdre, starý Carignan, Viognier, Bourboulenc, Grenache blanc a Picpoul (stáří této odrůdy je více než 70 let!) Rostou na několika půdách, zvláště na jílovito-vápenatém podloží a hlubokých kamenitých půdách s kulatými oblázky na povrchu.
Hrozny se sklízejí dle fenolické zralosti, každá odrůda je vinifikována samostatně. Po pomletí proces vinifikace trvá v nádržích různě po dobu 15 až 40 dní. Při tradičním kvasném procesu se používá velmi malé množství síry, v některých případech se nepoužívá vůbec. To vše k zachování organické vlastnosti vína. Část z nich zraje v dubových sudech barrique a část v betonových nádržích. Pierre vína lahvuje, až když uzná za vhodné, že jsou připravena ke konzumaci. Proto zde nalezneme i starší vyzrálé ročníky.
Domaine De L′Amauve
Christian Voeux je majitelem domény, která se rozkládá na 10 ha v apelaci Côtes-du-rhône Villages Séguret. Christian pracoval 24 let jako ředitel Château Mont-Redon v Châteauneuf-du-Pape a nyní v důchodu vedle budování své vlastní domény dohlíží jako expert enolog na prokudci pro Château-la-Nerthe. V oblasti patří mezi uznávané enology, kteří pomáhají mnoha vinařům při vinifikaci a skladbě asambláží. Mezi jeho žáky patří také například Thierry Faravel z Domaine la Bouïssière.
Christianovo vinařství se může chubit starými vinicemi, které se nacházejí na jílovito-vápencových půdách posetých oblázky na povrchu. Vinice jsou díky jižní poloze krásně prosluněné a dávají vzniknout velkorysým a strukturovaným vínům. Christian též pečlivě pečuje o staré keře, které masově nenahrazuje mladou výsadbou a udržuje přirozený výnos méně než 30hl/ha.
Pěstování vinné révy v doméně je tradiční a spadá do ekologického zemědělství. Velikost produkce u starších keřů je regulována, aby bylo docíleno co nejvyšší kvality hroznů. Ojedinělé mikroklima je podrženo zatravněním vinohradu ob řádek. Sběr hroznů se provádí pouze ručně a jsou tak vybírány pouze ty nejlepší. Samotná vinifikace probíhá v malých kádích s možností chlazení. Vína posléze vyzrávají na drobných kalech, aby se podpořilo jejich jemné aroma a svěžest.
VSTUPENKY NA FESTIVAL
Vstupenky na festival Fête Divine – fête du vin 2019 jsou k dispozici jednodenní nebo dvoudenní. Každá vstupenka je slosovatelná v tombole o atraktivní ceny, kde hlavní výhrou je cesta za vinaři do Provence.
V ceně každé vstupenky je originální festivalová sklenička, festivalový katalog a volná degustace zhruba sedmi desítek prezentovaných špičkových vín z rodinných vinařství z údolí Rhôny.
Jednodenní vstupenky lze nakoupit za zvýhodněnou cenu 690,- Kč v předprodeji ve všech našich pobočkách nebo a E-SHOPU. Na místě budou jednodenní vstupenky v prodeji za 790,- Kč. Dvoudenní vstupenka má jednotnou zvýhodněnou cenu 1100- Kč.
Vstupenky lze v předprodeji pohodlně nakoupit také na GoOut ZDE.
Při koupi vstupenky v E-SHOPU je zákazníkovi zaslána k vytištění s unikátním kódem. Návštěvník ji při vstupu předloží a bude zařazena do databáze a slosování v tombole.
Žádosti o novinářské akreditace lze zasílat na tomas@pasapas.cz