Listopadový výběr sommeliera Sommelier pro vás na listopad, stejně jako v předchozích měsících, vybral samá zajímavá vína. Z bílých je to velmi oblíbené Madame d’Ust Blanc z Domaine du Bois de Saint-Jean, které je vyrobeno ze sta procent z populární odrůdy Viognier. Vyznačuje se bohatým aroma a báječnou vyvážeností. Druhým je velmi specifické a víno z regionu Jura. Jde o víno Domaine Villet Savagnin ouillé 2012 z tamní tradiční odrůdy Savagnin (Tramín bílý) a svým projevem, který víno získalo díky místním specifickým podmínkám a postupem výroby, potěší opravdové znalce a milovníky vín. Prvním z dvojice červených vín je z „Božských plání“ – Domaine Saint-Pierre Plan de Dieu Rouge. Zrálo 12 měsíců ve velkých dubových sudech a vyznačuje se krásnou vyvážeností mezi ovocným a zemitým aroma s krásně uhlazenými taniny. Plan de Dieu je jednou z asi dvacítky obcí, které mohou na etiketách vín uvádět svůj název a jde tedy víno z vyššího apelačního stupně. Neméně zajímavé je Vacqueyras Rouge z Domaine du Pesquier. Tentokrát jde o nejvyšší apelaci Cru. Vína z Vacqueyras patří k nejvyhledávanějším, vedle dalších slavných Cru jako je například Gigondas nebo Châteauneuf-du-Pape. Tamní vína se vyznačují tím, že navzdory své plnosti to nejsou vína těžká, mají bohaté ovocné aroma a vyrovnanou strukturu. Pro ty, kteří mají rádi růžová vína nejen v letním období, ale ocení jejich svěží a ovocný šmrnc kdykoliv po celý rok, jsme vybrali i velmi dobře pitelné víno Domaine Jaume Côtes du Rhône Rosé. Je vhodné pro každou příležitost a umí být dobrým společníkem i při delším pití. Domaine du Bois de Saint-Jean Madame d’Ust Blanc Odrůdy: 100% Viognier Historie tohoto rodinného vinařství se začala psát v roce 1910, kdy Joseph, pradědeček stávajících majitelů, bratrů Vincenta a Xaviera, zakoupil vinice rostoucí mezi olivovníky ve slavné oblasti Châteauneuf-du-Pape. Tato starobylá vinice plodí révu dodnes. V průběhu let rodina přikupovala další vinice a v roce 1986 zakoupili sklep o kapacitě 200hl. Tím byla zároveň založeno stávající vinařství. Později bratři sklep rozšířili na 2500 hl a v roce 2003 přikoupili vinice v další světoznámé oblasti v AOC Vacqueyras. Hrozny odrůdy Viognier pro výrobu tohoto vína pochází z vinic o celkové rozloze 2,5 ha a keřů starých 22 let. Sběr hroznů probíhá výhradně ručně a po vinifikaci zraje desetina vína v dubových sudech, čímž se docílí bohaté textury a elegance. Domaine Villet Savagnin ouillé 2012 Odrůdy: 100% Savagnin Historie Domaine Villet sahá do roku 1900. Vinařství se nachází v Arbois, hlavním městě oblasti Jura — mimo jiné první oblasti s vlastním AOC ve Francii. V současnosti se vinice Gérarda a Christine Villet nacházejí na sedmi parcelách o celkové rozloze 5,4 ha. V roce 1988 začali pracovat jako jedni z prvních vinařů v režimu BIO produkce. Víno zrálo ve starých dřevěných sudech 36 měsíců s použitím metody ouillé. Díky přirozené mikrooxidaci má víno v láhvi zajištěnou stabilitu a dlouhověkost a také nabízí nezaměnitelný charakter typický a oblíbený u vín z oblasti Jura. Domaine Jaume Côtes du Rhône Rosé Odrůdy: 60 % Grenache noir, 15 % Mourvèdre, 25 % Syrah Historie rodinného vinařství Domaine Jaume začíná roku 1905. Řemeslo předávané z otce na syna zdědili bratři Pascal a Richard s rodinami. Nyní hospodaří na 92 hektarech vlastních vinic v oblasti Vinsobres. K prevenci proti chorobám révy používají pouze organické látky a mezi vinicemi vysazují luštěniny a obiloviny, aby podpořili přirozenou obranyschopnost půdy. Hrozny odrůd tohoto cuvée pomalu vyzrávaly na pískovém podloží v nadmořské výšce 300m. Vinice dosahují 17 let stáří. Po sklizni je víno okamžitě lisováno a fermentováno za řízených teplot, aby bylo dosaženo maximálního aroma. Poté víno stárne na kalech až do jarního lahvování. Domaine Saint-Pierre Plan de Dieu Rouge Odrůdy: 60 % Grenache, 20 % Syrah, 20 % Mourvèdre Vinařství Domaine Saint-Pierre vlastní Jean-François Fauque spolu s rodinou v oblasti Vacqueyras. Celá rodina sdílí jeho vášeň a každý přikládá ruku k dílu. Bratr Philippe se stará o vinice a maminka o marketing a export. Jean-François se pyšní diplomem enologie na katedře v Bordeaux a pokračuje v tradici svých předků, kteří věnovali vinařství celý svůj život. Vinice se rozkládají na 50 ha a třetinu z nich tvoří velmi staré keře, vždy velmi dobře udržované. Ve výrobních postupech se snoubí tradice s moderními technologiemi. Metody jsou vždy opatrné a racionální. Maximální důraz je kladen na šetrné zemědělství s ohledem na životní prostředí. Hrozny výrobu tohoto vína pochází z keřů starých až 50 let. Po ruční sklizni probíhá macerace za nízkých teplot v délce 21 dní. Rmut odrůd kvasí dohromady a poté je fermentované víno uloženo ke zrání do dubových sudů na 12 měsíců. Domaine du Pesquiere Vacqueyras Odrůdy: 60% Grenache, 40% Syrah Domaine du Pesquier je již po 4 generace rodinným vinařstvím v samotném srdci Gigondas, jedné z cru jižní RhÔny. Dnes hospodaří na 24 ha vinic Guy a Mathieu Boutière, v největší úctě k místnímu terroir a tradicím. Průměrné stáří keřů je 40 let, sběr hroznů probíhá výhradně ručně a jejich další zpracovaní tradiční cestou. Hrozny pochází z vinic s jílovitým podložím bohatým na vápenec. Fermentace trvá 25 dní a dále zraje na kvasničných kalech. Víno je krásně harmonické. Má bohatou strukturu, je pevné, ale zároveň lehké a hladivé, s příjemnou nevtíravou tříslovinou.