Představujeme Domaine Duffau Během našich cest do Francie neustále hledáme a vybíráme nová zajímavá vína, Ochutnáváme celou řadu vín a poznáváme další a další vinaře. Pokud nás zaujmou nejen vína, ale i způsob výroby, „rukopis“ a také příběh vinaře, který za těmito víny stojí, nemůžeme se nepodělit, což je také případ Domaine Duffau. Díky nové spolupráci s tímto vinařstvím rozšiřujeme nabídku nejen o atraktivní šumivá vína, ale také o nový vinařský region – Jihozápadní Francie. Historie Domaine Duffau není nijak dlouhá. Bylo založeno teprve v roce 2007. O to je však příběh a hlavně vína z tohoto vinařství zajímavější. Hlavou vinařství je Bruno Duffau. Jeho pomocnicí, oporou a také matkou jeho tří dětí, Audrey, Simona a Yohana, je jeho manželka Anne. Bruno pracoval přes dvacet let jako inženýr v oblasti hydrauliky. Za prací cestoval po celém světě a právě to jej přivedlo k bližšímu zájmu o vinařství. Během svých cest totiž pracoval na projektech, které s vinařstvím souvisely a seznámil se s celou řadou uznávaných vinařů z celého světa. Podle jeho slov bylo cestování obohacující, ale v určitý čas převážila potřeba zapustit kořeny a založit rodinu. Pěstování a zpracování vína jej uhranulo natolik, že nad tím, co bude jeho dalším osudem, se nemusel dlouho rozmýšlet. Společně s manželkou se pustil do studia vinařství a vinohradnictví. Usadili se ve známém vinařském městečku Gaillac, postupně nakoupil nebo si pronajal vinice a v roce 2007 založil Domaine Duffau. Během prvních dvou let celou sklizeň zpracoval v družstevním vinařství Rabastens. V roce 2010 byla dokončena výstavba jeho nového vinařství se vším potřebným zázemím a v roce 2011 Bruno představil 9 různých vín s etiketou svého nového vinařství. Gaillac je krásné historické městečko na břehu řeky Tarn v kopcovité oblasti, kde se v krajině vinice střídají s lesy a na polích tu pěstují slunečnici. Rodina hospodaří na 16 hektarech vlastních vinic s jílovito-vápencovým podložím se štěrkovitými průchody. Orientace jejich vinohradů je jižní a jihovýchodní. Důležitým faktorem při hospodaření na vinicích je pro ně důraz na udržitelné ekologické zemědělství, přičemž od roku 2017 jsou oficiálně v přechodu na organické vinařství. Mezi řádky vinné révy vysazují luštěniny, ječmen, jetel a další plodiny, aby zabránili vyplavování půdy a zlepšili její strukturu. Ve svých vinicích pěstují celkem 9 různých místních odrůd od Sauvignon blanc po Gamay. Portfolio jejich vín tvoří šumivá, bílá, růžová, červená i dezertní. Během vinifikace v maximální míře omezují použití siřičitanů, kdy jimi použité dávky jsou výrazně nižší než běžně povolené v ekologickém vinařství. Jejich vína každoročně bodují nejen u konzumentů, ale i u odborníků a sbírají různá ocenění, například i ve slavném průvodci Hachette Wine Guide. Sám Bruno přiznává, že cesta za jeho vinařským snem by byla mnohem komplikovanější bez pomoci sousedních vinařů a dalších odborníků, kteří mu v jeho snažení pomáhali. A podle něj jsou pro výrobu skvělého vína zásadní tři ingredience – Vynikající terroir, kvalitní autochtonní odrůdy a šťastní vinaři. Vína z této domény můžete nakoupit v našem e-shopu nebo ve všech našich pobočkách, kde je nabízíme i po sklence. Domaine Duffau Méthode Ancestrale Brut Apelace: Gaillac Oblast: Jihozápadní Francie Odrůda: Mauzac Popis: Průměrné stáří keřů, z nichž pochází hrozny pro výrobu tohoto vína, je 40 let. Toto šumivé víno je vyráběno způsobem, který je pro tuto oblast tradiční – Méthode Ancestrate, při které se kvůli druhotné fermentaci nepřidává tirážní likér, díky čemuž má nižší obsah alkoholu (8%) a také živé a ovocnější aroma. Obsah zbytkového cukru je 23g/l a ročně se tohoto vína vyrobí jen něco okolo 5500 lahví. Charakteristka: Víno má slámově až zlatavě žlutou barvu. Perlení je jemné a příjemné. Aroma je svěží, vitální a ovocné s tóny zelených jablek, broskví a máslových sušenek. Na patře je osvěžující, harmonické a v ústech nechává příjemný dojem. Gastronomie: Podáváme dobře vychlazené jako aperitiv nebo k dezertům, například k mandlovému koláči, ale skvělé je také k delšímu pití v teplých dnech, k čemuž ho předurčuje i nízký obsah alkoholu. Domaine Duffau Perline cuvée blanc Apelace: Gaillac Oblast: Jihozápadní Francie Odrůdy: Muscadelle (53%), Sauvignon (37%), Mauzac (10%), Popis: Průměrné stáří keřů, z nichž pochází hrozny pro výrobu tohoto vína, je 30 let a vinice mají jihovýchodní polohu s hlinito vápenitým podložím. Po ruční sklizni, maceraci a lisování následuje fermentace při nízké teplotě až do lahvování, aby se uchovaly aromatické látky, které se dále rozvíjí zráním v láhvi. Tohoto vína se každoročně vyrobí zhruba 4500 lahví. Velice jemného perlení na jazyku, které lze při jeho pití cítit na jazyku, je docíleno tím, že víno je lahvováno ihned po fermentaci Charakteristka: Víno má sytě zlatavou barvu. Ve vůni i v chuti se harmonicky mísí aroma citrusů, zralých jablek a broskví. Na patře je je svěží s živou kyselinkou a příjemnou dochutí. Gastronomie: Ideální je s mořskými plody, k rybám nebo raclette. Je vhodné také jako aperitiv.